De van oorsprong Britse pianist, dirigent en componist Andrew Wise studeerde muziekwetenschap in Cambridge waar hij het master diploma cum laude behaalde. Hij volgde een post-graduaat piano en orkestdirectie bij Hamish Milne en Maurice Miles aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij volgde directie meestercursussen bij John Carewe, Lucas Vis en Helmuth Rilling en studeerde koordirectie bij Luc Anthonis. Hij heeft een master diploma in koordirectie van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.


Hij begon zijn loopbaan als repetitor van De Nederlandse Opera, Amsterdam. Hij werd door Gerard Mortier uitgenodigd om repetitor te worden in de Muntschouwburg, vervolgens werd hij koordirigent van de Nationale Reisopera in Nederland. Van 1994 tot 1997 was hij koorleider bij de Vlaamse Opera.


Van 1998 tot 2003 was Andrew Wise koorleider van de Koninklijke Deense Opera in Kopenhagen. Als gastdirigent trad hij op met het Deens Radiokoor, het Vlaams Radiokoor, kamerkoor Carmina, Tivoli's Koncertkor, de Opera van Göteborg (Zweden) en het Göteborg Symfoniker als assistent van Kent Nagano, Onafhankelijk Toneel Opera (Rotterdam), Glyndebourne Touring Opera, Den Anden Opera (Kopenhagen), het Valerius Ensemble (NL) en Opera Zuid. Hij was eerste dirigent van de Hoofdstad Operette (Amsterdam), en als pianist stichtend lid van het Argandi Pianotrio. Hij was gastdirigent van het Alden Biesen Zomeropera festival, waar hij de producties De Toverfluit en Don Pasquale dirigeerde, alsook opvoeringen van zijn eigen opera, De Fabel van Ooh en Aah. Van 2005 tot 2008 was hij dirigent van het Middelburgs Kamerkoor en van 2008 tot 2011 van Cantabile-Gent. Hij was concourspianist van het Internationaal Vocaal Concours Den Bosch. Van 2011 tot 2016 was hij artistiek directeur en chef-dirigent van de Nederlandse Händelvereniging.


Op dit moment is hij docent in de vocale afdeling van het Conservatorium Antwerpen en pianist van de celloklas van Justus Grimm aldaar. Hij is vaste gastdirigent van de Haarlemse Opera, waarmee hij in het najaar van 2017 de eerste scenische opvoeringen van de opera De Spiegel uit Venetië leidde, in het kader van het festival rond de muziek van Hendrik Andriessen. Samen met sopraan Penelope Turner is hij Kurt and the Sophisticated Lady: crossover concerten rond Kurt Weill. Hun CD komt uit in 2018. In zomer 2018 werkt hij als coach en dirigent bij de Berlin Opera Academy. In het najaar 2018 dirigeert hij uitvoeringen van Samson et Dalila van Saint-Saëns in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.


Andrew Wise is sinds enkele jaren ook als componist actief. Zijn werken omvatten meerdere koorwerken waaronder Magnificat voor koor, gecre・d door het Vlaams Radiokoor, Nunc Dimittis, French Provincial Cooking, geschreven in opdracht van Koor en Stem, Missa Brevis in opdracht van de Nederlandse Händelvereniging, Henry V in opdracht van het Gents kamerkoor Koriolis alsook diverse andere vocaal werken en arrangementen. In opdracht van het kinderkoor van de Vlaamse Opera componeerde hij, samen met de schrijver Henk Pringels, het muziektheaterwerk Liefde en Bloed, KT dat meerdere keren door het kinderkoor met succes werd uitgevoerd. In opdracht van het zomeropera festival Alden Biesen schreef in 2005 dezelfde team de opera De Fabel van Ooh en Aah. In opdracht van tenor Albert Bonnema schreef hij Mear as Ien ter gelegenheid van het Fries Festival 2011.